Programe gratuite de grafică și design

Programe gratuite de grafică și design

Fie că ești pasionat de grafică, te chinuie geniul artistic uneori sau profesezi în domeniu, poate nu îți permiți (încă) să faci o investiție în software de grafică și design. Majoritatea dintre noi ne-am rupt dinții pe programe gratuite sau dobândite din surse mai îndoielnice. 

Chiar dacă variantele comerciale au evoluat semnificativ de-a lungul anilor, nici alternativele lor gratuite nu au stat pe loc. Poate că programele gratuite de grafică nu au ajuns să aibă exact același set de funcții și capabilități ca cele comerciale, dar unele din ele pot fi o competiție pe măsură!

Să nu mai pierdem vremea. Mai jos sunt câteva recomandări de programe de design grafic, dintre cele mai populare, complet gratuite și pe care le-am utilizat sau le utilizez personal:

Programe de grafică vectorială

Inkscape

Un program gratuit, open-source de grafică vectorială, construit în jurul formatului vectorial SVG. Este similar cu Adobe Illustrator, Corel Draw sau Xara X și poți face aproape orice cu el. Dacă vrei să înveți un program vectorial cu care să ai opțiunile cele mai multe la dispoziție, dar să rămâi în sfera gratuită, nu poți da greș cu Inkscape.

Imagine program Inkscape

Formatul nativ este SVG dar poți exporta proiectele în orice format suportat de browsere sau pentru imprimare comercială.

Gravit designer

Cu Gravit designer (care are o versiune gratis și una PRO), poți crea grafică pentru materiale promoționale, marketing, ilustrații pentru website-uri, prezentări, bannere pentru social media și multe altele. 

Suportă pagini multiple în același document, straturi, are panouri ușor de înțeles și multiple instrumente de editare parametrizate cât și „cu mâna liberă”. În dreapta are un panel de proprietăți senzitiv la context, astfel că se modifică automat oferindu-ți funcții relevante la obiectul selectat în scenă.

Gravit Designer screenshot

Versiunea gratuită oferă 500 MB spațiu stocare în cloud (care permite stocarea proiectelor la care lucrezi și accesarea lor de pe alt calculator), export PDF (în rezoluțiile de 72 și 150 dpi) și lucrezi doar în spațiul de culoare RGB. 

Varianta PRO oferă în schimbul abonamentului anual, spațiu nelimitat în cloud, export PDF până la 300 dpi (potrivit pentru tipar), culori în spațiile CMYK, HSB pe lângă RGB), poți lucra offline, ceva opțiuni în plus pentru export și istoric versiuni proiecte.

Pentru începători, varianta gratis ar trebui să fie mai mult decât suficientă și poți crea proiecte destinate afișării pe ecrane și web.

Vectr

Un alt program care poate fi folosit online, direct în browser precum și ca versiune de download. Poți crea grafică vectorială 2D, cărți de vizită, sigle, iconițe, layouturi pentru website, broșuri, postere, prezentări și multe altele. Pe deasupra, poți să distribui creațiile tale foarte ușor printr-un simplu URL pe care îl poți trimite prin e-mail, pe social media, etc., fără a fi nevoie de atașamente.

Poți exporta în PNG, SVG sau JPG sau poți trimite prin URL creațiile tale. Dacă nu dorești să exporți dar vrei să îți salvezi proiectele online, ai nevoie de un cont gratuit creat pe site.

Vectr program gratuit de grafică

Programe de grafică bitmap, prelucrare foto

Paint.NET

Un program destinat platformei Windows, și chiar dacă numele îl face să pară o alternativă la programul Paint care vine cu Windows, nu te lăsa înșelat: Paint.NET este mult mai capabil decât Paint și oferă multe posibilități de editare, mai mult decât creație în sine.

Accentul este pus pe funcții de manipulare: efecte speciale, distorsionări, rotiri, perspective, selecții, straturi și ajustări gen contrast, levels. Este o alternativă viabilă la Photoshop, mai ales dacă nu te prea dai în vânt după funcții super-avansate și complicate.

Interfața Paint.NET program gratis editare foto

GIMP

GIMP este probabil cea mai populară alternativă gratuită la Adobe Photoshop. Început în anii 90, se apropie foarte mult de Photoshop în materie de funcții și instrumente disponibile, modul de lucru și chiar denumirile secțiunilor și operațiunilor. 

GIMP este un proiect open-source, suportă toate platformele majore și are arhitectură de pluginuri, care îi pot extinde funcționalitatea considerabil. Suportă toate formatele majore de fișiere grafice (TIFF, JPEG, GIF, PNG, PSD, etc.), iar dacă nu suportă un format anume, sigur se poate adăuga un plugin pentru acesta, deși e posibil să nu ai nevoie dacă nu lucrezi cu formate exotice.

Interfata GIMP program grafică editare foto gratuit

Dacă nu ți-e frică de o provocare, ești serios în apucăturile de grafică și chiar nu vrei nici în ruptul capului să dai bani pe Photoshop sau altele similare, GIMP este cea mai bună opțiune, în raportul preț - capabilități.

Krita

Început prin 1999, Krita se adresează mai mult ilustratorilor (gen animatori, artiști concepte digitale, benzi desenate, desene animate, etc.). Este gratuit, open source și poate rula pe cele mai populare platforme.

Krita vine cu 100 de pensule (pe care le poți ajusta în 9 feluri), destinate unei varietăți de stiluri și poți chiar face animații în genul celor posibile cu Flash (sau Adobe Animate). Are și instrumente de editare vectorială și editare a textului. Acestea se salvează în format SVG.

Interfața Krita - program de ilustrație și grafică artistică

Interfața este ușor de personalizat, panourile și micile sertare pot fi configurate cum dorești și după ce te-ai făcut ca acasă, poți salva aranjarea acestora pentru a o avea mereu așa.

Cristi Coțovan

Cristi lucrează de peste 15 ani în domeniul web design, dezvoltare, e-commerce și marketing. A construit două platforme CMS de la zero și este pasionat de comerț electronic, automatizări și muzică și artă și altele. Are 15 idei pe secundă și parcă le-ar începe pe toate până la sfârșitul zilei. Uneori vorbește despre el însuși la persoana a treia.

Categories