Cum construiești și găzduiești un website: gratuit sau dezvoltat de la zero – care sunt opțiunile?

Cum construiești și găzduiești un website: gratuit sau dezvoltat de la zero – care sunt opțiunile?

Dacă dorești să-ți construiești un website personal sau pentru business-ul tău, s-ar putea să fii copleșit de multitudinea opțiunilor disponibile. Poate că ai investigat puțin și ai aflat că posibilitățile încep cu site-uri gratuite sau foarte ieftine, până la super scumpe și înfricoșătoare. Lucrurile devin și mai complicate dacă ești în căutarea unei soluții care va avea durabilitate și relevanță în viitor – cum vei întreține și modifica soluția aleasă peste câțiva ani?

De peste 15 ani lucrez în domeniul web designului și am încercat totul. Bineînțeles, tehnologia este într-o evoluție continuă, noi oportunități apar zi de zi – mai simple, mai puțin lucru manual, mai multe opțiuni de design și expandabilitate – toți vânzătorii încearcă să-ți prezinte produsul lor ca pe medicamentul minune - unic și fără dureri. 

Dar dacă dai la o parte tot marketingul, decizia cu care te confrunți este foarte simplă: alegi costul de dezvoltare acum și întreținere pe viitor.

În acest articol îți voi prezenta direcțiile principale pe care le poți urma atunci când te gândești la realizarea unui website.

1. Website gratuit cu găzduire gratuită

La această extremă a spectrului ai un website complet gratuit: creat gratis, cu o apăsare de buton, înscriindu-te la unul din numeroasele servicii online care oferă site (sau blog) gratis. Poate fi un blog gratuit pe wordpress.com, blogger.com și multe altele ca acestea. 

Această soluție este gratis să îți creezi site-ul și de asemenea să-l găzduiești. 

Totuși, pentru acest preț, renunți la posibilitatea de a-ți pune brandul tău pe el, sacrifici opțiunile de personalizare și design și chiar să-l monetizezi. Totuși, e gratis, cine poate să se pună cu gratis?

Avantajul acestei soluții este că în câteva minute ai un site – ești online. Compania care te găzduiește îți oferă un spațiu unde îți expui gândurile, te exprimi liber și toate sunt frumoase. Tot ei au grijă de instalare, actualizări de securitate, de infrastructură, și gata. 

Dar cam aici se termină avantajele.

Dezavantajele, pe de altă parte, sunt numeroase:

  • Nu poți folosi propriul nume de domeniu web pentru acest website sau blog decât dacă plătești. De exemplu, dacă îți faci website nou pe wordpress.com, nu vei avea un domeniu cu numele tău, ci vei primi un subdomeniu. Adresa ta web va fi ceva de felul: companiamea.wordpress.com. Nu e ceva ce mi-aș trece pe cărțile de vizită. Dacă dorești să ai domeniul propriu pentru site, cum ar fi: companiamea.ro, trebuie să plătești – pentru domeniu și abonamentul extra care include acest serviciu.
  • Nu poți încărca propriile teme sau module. Datorită riscurilor de securitate și efortul suplimentar în a administra o platformă în care fiecare utilizator încarcă ce module îl taie capul, site-urile gratis blochează aceste funcționalități. Ești limitat la temele, designurile și funcțiile testate și aprobate de companie.
  • Site-ul tău va avea publicitate pe el, și nu o vei putea dezactiva... decât dacă plătești. Te străduiești să scrii articole, să creezi conținut unic, să atragi vizitatori și să îți crești traficul și altcineva profită de pe urma ta. Nu vei primi o porțiune din acest venit din publicitate și nu poți controla ce reclame apar. Poate vor include pe site-ul tău chiar publicitate pentru competitorii tăi. Nu ai de unde să știi.
  • Ești complet la mila companiei care deține platforma gratuită – îți pot închide contul oricând și îți pot șterge site-ul în orice moment, fără avertizare și fără a-l putea recupera. Chiar recent au fost raportate astfel de situații cu câteva bloguri destul de populare găzduite gratis pe platforma Google Blogspot. Pentru diverse motive, site-urile unor blogeri populari au fost închise fără avertizare și fără drept de apel. După mulți ani în care aceștia și-au crescut comunitatea, nu au mai putut recupera nimic datorită unei greșeli sau pentru că platforma gratuită a decis că au încălcat regulile în vreun fel. Cazuri similare sunt foarte dese – ți se închide ușa în nas – corporațiilor nu le pasă de micul (marele) tău site. Ai fost „de acord” cu termenii și condițiile – ghinion!

Deci nu recomand să creezi un site sau blog pe una din platformele gratuite, mai ales dacă ai planuri pe termen lung și vrei să crești o comunitate în jurul site-ului tău și chiar să începi să faci bani de pe urma lui.

2. Website gratuit cu găzduire proprie

Un pas mai sus față de prima variantă este să îți construiești un website folosind una dintre numeroasele platforme open-source – cum ar fi Wordpress, Drupal, Joomla, etc. Sunt foarte multe sisteme de management de conținut și tot ce trebuie să faci este să te decizi care este cea mai potrivită pentru scopurile pe care vrei să le atingi și să o instalezi pe un cont de găzduire. Sună dificil dacă nu ai înclinații tehnice, dar nu e chiar așa de greu – de aceea te afli pe acest site!

Wordpress, de exemplu, se laudă cu vreo 25% din internet. Un procent impresionant, cu siguranță, și cred că acest număr este mult mai mare deja. Wordpress este o platformă foarte capabilă și ușor de folosit.

Îți amintești că am menționat la punctul anterior că nu e o idee bună să îți faci site pe wordpress.com. Ei bine, platforma Wordpress nu este disponibilă doar la wordpress.com. Dacă mergi la wordpress.org, poți descărca software-ul Wordpress gratuit și îl poți instala pe serverul (sau în contul de găzduire) propriu. În acest fel, nu mai ai site-ul în mâinile altora – îl controlezi tu în întregime și nu mai ești limitat în ceea ce poți face.

Nu voi transforma acest articol în publicitate pentru Wordpress, dar l-am folosit pe multe site-uri cu succes. Datorită popularității sale, s-a creat o comunitate vastă în jurul lui – dezvoltatori care au creat module ce îi extind funcționalitatea sau designeri care au creat mii de teme. Platforma este gratuită, „deschisă” și deci oricine cu puține cunoștințe își poate construi afacerea pe ea.

Dacă dorești să începi rapid, aceasta este opțiunea cea mai bună și mai ieftină. Tot ce trebuie să faci este să descarci platforma, să o instalezi și ai pornit! 

Datorită naturii „deschise” a platformei Wordpress, multe companii de găzduire au implementat funcții prin care îți poți instala Wordpress automat, cu câteva clicuri, în mai puțin de 3 minute în contul de găzduire. 

Găzduindu-ți site-ul pe propriul server ți se deschid toate posibilitățile de personalizare: poți încărca ce module și teme vrei, poți controla chiar și codul sursă dacă ai chef (și te pricepi).

Cealaltă parte a monedei este că responsabilitatea pentru actualizări de securitate și copii de siguranță îți cade în sarcină tot ție.

Dacă ai nevoie de funcționalități extra, cum ar fi trimiterea de e-mail de pe site, analiza traficului, protecție anti-malware, optimizare SEO și altele, totul este la câteva clicuri distanță. „Magazinul” de module este plin de module, extensii, teme și chiar întregi aplicații care pot fi instalate în cadrul site-ului tău. Majoritatea sunt gratuite dar există și versiuni plătite cu funcții avansate. Pe măsură ce le descoperi și experimentezi, te poți hotărî să îți faci upgrade... sau nu!

O mică avertizare: popularitatea lui Wordpress este o sabie cu două tăișuri: faptul că atât de multe websiteuri pe internet folosesc Wordpress îl transformă într-o țintă foarte atractivă pentru hackeri și alte feluri de pesoane rău intenționate care încearcă să îți compromită site-ul și să-l transforme în zombieul lor personal.

De aceea este important să îl păstrezi la zi cu cele mai noi actualizări (în special cele de securitate), să ai parole puternice și chiar să instalezi un firewall pentru protecție sporită și monitorizare.

Vom discuta despre câteva dintre acestea în articolele viitoare. Odată ce se descoperă o vulnerabilitate, ea poate fi ușor exploatată pe milioane de site-uri simultan... pentru că toate vor fi la fel de ușor de spart dacă nu au fost actualizate.

Recent, Wordpress au lansat versiunea 5, iar puțin înainte de aceasta, au modificat sistemul de actualizări astfel încât toate actualizările de securitate sunt aplicate automat, fără intervenția administratorului. Astfel, dacă se descoperă vulnerabilități serioase, acestea sunt reparate și actualizate imediat pentru a minimaliza riscurile.

3. Website gratuit cu personalizări plătite și găzduire proprie

Următorul nivel este tot găzduirea proprie a site-ului cu una dintre platformele gratuite (gen Wordpress), dar să plătești pe cineva (un programator experimentat) să îți efectueze anumite personalizări și funcții speciale

O astfel de abordare este necesară de obicei dacă nu există un modul care efectuează funcțiile dorite de tine sau care rezolvă o problemă pe care o ai.

Dacă nevoia pe care o ai la site este suficient de generală încât ar putea-o avea și altcineva, programarea de module proprii se poate transforma chiar într-o afacere profitabilă. Dacă poți identifica alți posesori de website-uri care ar putea beneficia de pe urma utilizării modulului dezvoltat de tine, ai dat de o idee de afaceri!

Dacă ești programator sau dezvoltator web, probabil te-ai oprit din lectura acestui articol de ceva timp, dar dacă nu știai, este posibil să îți programezi propriile module pentru Wordpress. Poate fi ușor sau greu – depinde de funcționalitatea de care ai nevoie. 

Alternativ, poți angaja un dezvoltator să creeze pluginul în locul tău și, cine știe, poate îl poți revinde!

4. Website construit de la zero cu găzduire proprie

Acest articol ar fi incomplet dacă nu aș discuta și despre această variantă: opțiunea de vârf, cea mai dificilă dar și cea cu potențialul cel mai mare. 

Dacă afli că nu e de ajuns un site construit pe o platformă open-source (cum e Wordpress), cu module gratis, plătite sau chiar programate de către tine), sau dacă nevoile tale au crescut dincolo de un sistem de management conținut generic, poate este momentul să îți construiești site-ul de la zero, exact așa cum vrei. 

Aceasta nu este o soluție pentru începători. În cei peste 15 ani de experiență, am construit două astfle de platforme de management conținut care includ funcții specifice pentru construire website, comerț electronic, administrare proprietăți imobiliare și multe altele. 

Platformele construite personalizat oferă companiei tale control deplin asupra procesului de dezvoltare, al funcțiilor și proceselor disponibile cât și mai ales asupra integrării cu sistemele interne sau externe – controlul stocului, agenți, vânzări, CRM și altele.

Cu un astfel de sistem (pe care îl poți construi în multe limbaje de programare și în componența căruia poți include chiar și tehnologii și aplicații open-source), poți să crești nestingherit. Îți poți redimensiona întregul site să permită sute sau chiar mii de vizitatori simultan, poți construi diverse funcții de migrare a datelor și poți implementa interfețe diverse care să răspundă cererilor terțelor părți (API-uri).

Nu cred că trebuie să menționez că un astfel de sistem nu se mai află în sfera începătorului independent – nici în ce privește volumul de muncă și nici costurile.

Concluzie

Soluțiile pentru lansarea unui website au devenit foarte diversificate și nu există un răspuns standard pentru fiecare persoană.

Toate variantele trebuiesc analizate pentru a lua o decizie în cunoștință de cauză. Poți avea un site gratis sau poți avea un site care costă mii și zeci de mii de euro pe lună. Pentru cei care sunt la început, recomand un website construit pe o platformă gratuită (open-source) și găzduit pe propriul server sau cont de hosting, pentru a deține controlul asupra sa.

Cristi Coțovan

Cristi lucrează de peste 15 ani în domeniul web design, dezvoltare, e-commerce și marketing. A construit două platforme CMS de la zero și este pasionat de comerț electronic, automatizări și muzică și artă și altele. Are 15 idei pe secundă și parcă le-ar începe pe toate până la sfârșitul zilei. Uneori vorbește despre el însuși la persoana a treia.

Categories