Ce este DNS-ul și nameserverele? Ce rol au acestea în website-ul meu?

Ce este DNS-ul și nameserverele? Ce rol au acestea în website-ul meu?

Un prieten m-a întrebat recent de ce are nevoie de atâtea conturi diferite pentru gestionarea numelui de domeniu și a site-ului web. După o privire rapidă, numele său de domeniu fusese înregistrat de la o companie, site-ul era găzduit în altă parte, nameserverele erau îndreptate spre alt provider și DNS-ul era peste tot. Cred că lucrurile erau așa pentru că diferite persoane au fost implicate în proces de-a lungul anilor. Când era necesară o schimbare, trebuia să vâneze diferitele companii și conturi pentru a o efectua.

Am încercat să-i explic diferența dintre diferitele servicii ce contribuie la funcționarea unui nume de domeniu și a unui site web. Sper că explicația de mai jos te va ajuta să înțelegi cum se potrivesc diferitele piese ale puzzle-ului unui domeniu web.

Sper că după ce vei citi acest articol, vei ști exact unde și ce să cauți, de exemplu, pentru a îndrepta site-ul web către un alt server, a muta nameserverele în altă parte sau a modifica zona DNS pentru a adăuga noi servicii (cum ar fi e-mailul).

Mai întâi, ai nevoie de un nume de domeniu

Mai întâi, trebuie să cumperi numele de domeniu. În cazul meu, numele domeniului este mura-n-gura.ro. Îl cumperi de la ROTLD prin intermediul unuia dintre distribuitorii autorizați și îl plătești anual. În cazul tău, este posibil să îl fi cumpărat printr-un registrator, cum ar fi Romarg sau altele. Există multe companii care revând domenii. Dacă nu îți amintești de unde a fost cumpărat domeniul, poți afla consultând înregistrarea WhoIs.

În al doilea rând, ai nevoie de un server pentru a găzdui site-ul web

Trebuie să obții un SERVER pentru a pune site-ul propriu-zis pe el. Acest lucru depinde în mare măsură de modul în care este construit site-ul (sau de modul în care intenționezi să îl construiești). Poate dorești să dezvolți site-ul web utilizând Wordpress. În acest caz, serverul trebuie să suporte tehnologia necesară pentru a rula site-urile Wordpress (PHP, MySQL, Apache, etc.).

Alte tipuri de platforme de site-uri web pot avea configurări de server diferite. Site-ul meu, de exemplu, rulează pe un server Windows și a fost construit pe tehnologia .NET. Deci acesta este principalul factor care îți influențează decizia. Dacă site-ul este construit de altcineva, această persoană sau companie va avea probabil o companie de găzduire preferată cu care le place să lucreze și va avea tendința de a le recomanda pe acestea.

Concluzia este că serverul este punctul final - locul în care trăiește site-ul dvs.: fișierele, imaginile, paginile, scripturile, ș.a.m.d.

Acum, următoarele două piese ale puzzle-urilor ajută practic la conectarea DOMENIULUI la SERVER. Cum știe Internetul unde rezidă conținutul site-ului web? Citește mai departe.

Zona DNS

Pentru a conecta numele de domeniu la server, ai nevoie de o înregistrare DNS. DNS înseamnă Domain Name Service.

Când instalez un site pe un server undeva (la compania de găzduire), site-ul există pe un computer undeva într-un centru de date, în spatele unei adrese IP, de exemplu: 186.155.23.26 ... doar un IP aleatoriu.

Dar nu vrei să pui ASTA pe cartea de vizită, nu-i așa? Deci, pentru a accesa site-ul printr-un nume ușor de reținut (adică nume de domeniu), trebuie să mapezi domeniul la adresa IP. De obicei, faci acest lucru înainte de a lansa site-ul web, ca parte din configurarea inițială.

Aici intervine DNS-ul. Este ca o agendă telefonică. Când pui întrebarea: „Unde pot vedea conținutul mura-n-gura.ro?”, această solicitare merge la DNS sau la „agenda telefonică a internetului”, după cum a fost supranumit.

Apoi DNS răspunde: mura-n-gura.ro se află pe un server la adresa 186.155.23.26. Și ești dus acolo de către browser, fără să-ți dai seama.

Înregistrările DNS (cunoscute și sub denumirea de ZONĂ DNS) includ și lucruri precum „unde ar trebui să transmit emailurile pentru domeniul mura-n-gura.ro” (înregistrările MX) și alte înregistrări legate de numele de domeniu, subdomenii, etc.

Serverul de nume

Toate aceste înregistrări din zona DNS trebuie stocate undeva. Ele nu există în aer ci trebuiesc salvate în ceea ce se numește „NAMESERVER”. Nameserverul găzduiește înregistrările DNS și nu este altceva decât un alt computer cu o bază de date care vă păstrează zona DNS, asigurând răspunsurile la întrebările diverselor persoane și servere care încearcă să acceseze serviciile de pe domeniul tău: unde este situat site-ul webUnde ar trebui să vă trimit e-mailul? Solicitări de verificare a deținătorului domeniului și multe autorizări, dincolo de scopul acestui articol.

Deci, pentru a rezuma:

DOMENIU (nume) + HOSTING (fișiere) + NAMESERVER (care conține zona DNS) = Site-ul dvs. este LIVE.

Toate aceste lucruri, în teorie, pot exista în locuri/servere, furnizate de diferite companii, ceea ce poate face dificil să îți dai seama ce sunt, unde sunt și cine este responsabil de ele.

De obicei, REGISTRARUL oferă și servicii NAMESERVER, dar nu este întotdeauna cazul. Cei care nu oferă acest lucru și doar vă vând numele de domeniu, vă obligă să vă găsiți propriul server de nume (este cazul ROTLD în România) ... Cred că nu vor să se deranjeze să întrețină servere DNS, care sunt frecvent atacate, să le gestioneze securitatea, propagarea înregistrărilor, etc.

Majoritatea companiilor care oferă aceste servicii pentru publicul larg tind să nu țină aceste aspecte la vedere și să le gestioneze automat - le oferă „la pachet”: numele de domeniu ȘI găzduirea și apoi gestionează totul între ele. Uneori parcă fac o treabă prea bună în a ține clienții în întuneric.

În calitate de client, este comod să cumperi domeniul de la cineva care se ocupă și de găzduirea „ZONEI DNS”. Multe companii (Hostgator, GoDaddy și multe altele), fac un pas mai departe și vă oferă servicii de construcție și găzduire a site-urilor, totul într-un pachet, astfel încât să nu trebuiască să îți faci griji cu privire la nimic, să plătești totul într-un singur preț. Deși acest lucru este bun pentru începători, poți avea probleme când încerci să te separi de acestea companii sau să îți muți domeniul în altă parte. Trebuie să citești cu atenție contractul înainte de a semna.

Eu tind să folosesc GoDaddy pentru numele mele de domeniu (care nu sunt .ro). Aceste companii oferă nume de domeniu ȘI găzduire DNS (inclus gratuit). Dar în România, a trebuit să obțin domeniul de la ROTLD și apoi să-mi dau seama unde să-mi păstrez zona DNS pentru că ROTLD nu oferă asta. Deci, acum am trei lucruri de urmărit: domeniul meu, furnizorul meu de nume de servere și site-ul meu real/găzduirea - toate pe platforme și cu companii diferite.

Așadar, aici poate apărea confuzie.

Ce aș recomanda este să încerci să consolidezi serviciile dacă poți - sau cel puțin numele de domeniu și serverul de nume. Dacă toți acești furnizori diferiți te taxează pentru câte un serviciu, costurile se pot cumula și primești facturi din toate direcțiile.

Probabil citești acest articol deoarece ești confuz cu privire la administrarea domeniului sau te confrunți cu o situație în care nu știi unde să găsești domeniul, găzduirea sau să faci modificări la DNS. Dacă poți, ar trebui să migrezi către un registrator care oferă totul într-un singur loc (domeniu ȘI DNS), atunci nu va trebui să îți faci griji unde sunt toate înregistrările, de ce primești facturi din mai multe direcții, aparent pentru același lucru.

Ca o recomandare, dacă ai înregistrat domeniul de la ROTLD, poți folosi serviciile GoDaddy pentru găzduirea DNS-ului „off-site” sau chiar Cloudflare, care pe lângă servicii DNS oferă protecție, optimizare și multe alte servicii - gratuit.

Ei bine, sper că acest articol te-a ajutat puțin să clarifici măcar aspectele de bază ale unui nume de domeniu și ale unui site web. Dacă ai întrebări, mi-ar plăcea să te ajut în comentariile de mai jos.

Pot să ajut

Dacă te simți copleșit de aceste lucruri sau dacă ai fost abandonat de către dezvoltatorul/administratorul web, aș fi bucuros să ajut. Am gestionat sute de site-uri web și, dacă o luăm pas cu pas, sunt sigur că ne putem da seama. Mă poți contacta și te pot ajuta să aflăm ce se întâmplă cu domeniul tău, eventual chiar să te îndrum în direcția corectă.

Cristi Coțovan

Cristi lucrează de peste 15 ani în domeniul web design, dezvoltare, e-commerce și marketing. A construit două platforme CMS de la zero și este pasionat de comerț electronic, automatizări și muzică și artă și altele. Are 15 idei pe secundă și parcă le-ar începe pe toate până la sfârșitul zilei. Uneori vorbește despre el însuși la persoana a treia.

Categories